La Halitosi, també coneguda com a mal alè, es defineix com el conjunt d’olors desagradables que s’emeten per la boca. És un problema que afecta una de cada dues persones.

Una de les formes de saber si tinc mal alè, consisteix a llepar-se el canell amb la part més profunda de la llengua que li sigui possible. Esperar uns segons fins que s’assequi la saliva i llavors olorar la part llepada.

Això ens pot donar una idea de si patim mal alè. Una altra forma és passant un hisop (escuradents amb cotó) per la part posterior de la llengua (la part més propera a la gola) i tot seguit olorar-lo.

Però hi ha dues formes molt més efectives, la primera és demanar-li a una persona de confiança i propera a nosaltres que si alguna vegada nota alguna cosa, si us plau, que ens ho digui i l’altra és acudir a la nostra consulta on un especialista la farà la prova i li indicarà si pateix halitosi, si és ocasional o persistent i li donarem la solució a aquest problema, no poc molest i poques vegades identificable per nosaltres mateixos.

En odontologia, l’halitosi té el rang de malaltia, ja que en el 90% dels casos es deu a problemes de la cavitat bucal. En l’exploració d’un pacient amb halitosi s’involucren aspectes fonamentals, com l’estat de salut general juntament amb l’estil de vida (costums i hàbits), també la situació oral i els seus hàbits d’higiene.

Existeixen en el mercat nombrosos productes de tot tipus que poden la camuflar temporalment aquesta situació.